01-10-2006

De eerste etappe: “ Go La Co”

De dag van vertrek draaide de wind naar de verkeerde hoek, ZW, en dat is grotendeels tijdens de tocht naar La Coruna zo gebleven.
We zijn als motorzeilers in La Coruna aangekomen, met het nodige extra zout aan boord.

Na een hartverwarmend uitzwaaien verliep de tocht van Goes naar Oostende,Duinkerken.
Vanuit Duinkerken een oversteek naar Eastbourne (Engeland).
Van Eastbourne naar Cowes hadden we een prachtige dag met zeer gunstige wind,en we kregen zo al vast een passaatzeilen gevoel.
Vlak voor binnenkomst Cowes leek er een dikke bui op de loer te liggen met “ Coast Guard”  waarschuwingen van “ gale ” met een kracht 8 a 9 . Gelukkig viel dat allemaal mee en draaide de bui om ons heen.
In Cowes hebben we de organisator van de ARC (Wordlcruisingclub) bezocht.
De overtocht Cowes Camaret (Brest) ging gepaard met onvoorspelde onweersbuien en de nodige tegenwindstoten met emmers zout water aan dek..
In Camaret even weer op adem gekomen. Leuk plaatsje.
De Golf van Biskaye begon rustig scherp aan de wind  onder zeil met de motor bijstaand.
De eerste volle dag op de Golf van Biskaye was prachtig met weinig tegenwind, motoren dus. Veel zon met af en toe spelende dolfijnen en een keer walvissen bij de boot
Bij nacht zijn dolfijnen net lichtspoor torpedo’s
De 2 e volle dag nam de wind toe en zijn we hakkend, bonkend en tollende doorgekomen, wederom met het nodige buiswater. Gelukkig ging de wind s’nachts grotendeels liggen en kwamen we met rustig weer om  ongeveer 11 uur (na zo’n 65 uur) in La Coruna aan.

De TWIST is weer goed getest, motor, de zeilen , navigatie, communicatie, de meteo en vooral Joop (onze stuurautomaat) hebben het uitstekend gedaan. Ook de kuiptent is goud waard. Al motor zeilend een prima oplossing  en het heeft ons beschermd, warm en droog gehouden op een enkele uitzondering na  Een enkele keer sloeg het water zelfs  onder de buiskap door , over het net klaargemaakte overheerlijke fruit  een en al zout , buiten en binnen.

We zijn nu in Spanje,La Coruna  en de sabbatical is nu echt begonnen.