15-10-2006

De tweede etappe: “ La Co La”

Op 13 oktober 19.30 nl  tijd , vlak voor het donker werd kwamen we in Lagos aan. We hebben in deze etappe 533 mijl de kust gevolgd. Totaal hebben we inmiddels 1363 mijl gevaren. De tweede etappe van La Coruna naar Lagos was vooral een “ sight seeing “ tocht langs de Spaanse en Portugese kust, alsof we vakantie hadden met Nederlands zomer weer en waarbij we zeker niet gehinderd werden door hitte.

Na La Coruna, een mooie nette stad met een rijke uitstraling zijn we een aantal Ria’s ingevaren. Deze riviermondingen in de Spaanse Noord-West kust zijn het  bezoeken zeker waard. Mooie, ruige, rotsige kusten en een aantal flinke keien los in zee, oppassen dus.

Vanuit Portasin hebben we met de bus Santiago de Compastela bezocht. Dit was zeer de moeite waard. Ook als je er niet als pelgrim/wandelaar naar toe gaat. De hoeveelheid goed behouden Christelijke kunstschatten en met name in de Cathedral maken indruk.

Ria de Vigo was de laatste Spaanse haven die we aangelopen zijn.

In Portugal zijn we vanuit Cascais met de trein naar Lissabon gereisd. De lift “a la Eifel” is een bezoek waard. Ook de tegels aan en in huizen en de bijzondere bestratingen zijn een lust voor het oog (daar waar het nog goed onderhouden is). Ook Cascais is een oude stad met een mooie en moderne haven.

De tocht ging door via Sines, een pittoresk haventje met jawel een Hollandse makelaar (idee voor een tweede huis??), naar Lagos. Veel van deze oude kust plaatsen in Spanje en Portugal hebben geheel vernieuwde jachthavens en opgeknapte boulevards , waarbij regelmatig nog een bord stond van “ Fundo Europeu”. Bij deze tocht van Sines naar Lagos kwamen we een school dolfijnen van wel minstens 100 stuks tegen. Overal waren ze en duidelijk aan het jagen. Op afstand zie je vaak een aantal vogels bij elkaar die ook gebruik maken van de door de dolfijnen bij elkaar gedreven scholen vis om hier hun “graantje“ uit mee te pikken.

De kust tussen de Ria’s en Sines is wat vlakker met uitgebreide stranden en heuvels in het achterland. Het zuidwesten van Portugal is wel weer ruiger en ook de Algarve kent ruige kapen.

Ten aanzien van weer en wind hebben we niet de gebruikelijke Portugese Noord gehad maar meer een weerbeeld zoals in een Nederlandse zomer, zuid/westen wind ca 20 graden en af en toe (flink) regen.

De TWIST , en vooral Joop (onze stuurautomaat) hebben het uitstekend gedaan. Ook de kuiptent blijft bij dit weer paraat.

We zijn nu in Lagos, Portugal (zo te merken een geliefd overwintering oord van vooral veel Engelse zeilers). We bereiden ons in alle rust voor en wachten op een goede weersvoorspelling voor de oversteek naar Madeira en verder, de derde etappe “ La La Pa” (Lagos / Las Palmas).